Pozor na podzimní útok komárů! Chraňte se účinným repelentem

Česká republika čelí neobvyklému jevu - přemnožení komárů v podzimním období. Zatímco jsme zvyklí na jejich útoky především v létě, letos nás mohou překvapit i v září a říjnu. Důvodem je kombinace teplého počasí a vydatných dešťů, které vytvářejí ideální podmínky pro líhnutí dalších generací těchto obtěžujících hmyzích vetřelců.

Riziko není jen v nepříjemném bodnutí. Komáři mohou přenášet řadu nemocí, včetně viru Tahyňa, který způsobuje onemocnění podobné chřipce. Proto je důležité se chránit i na podzimních výletech do přírody.

Nejlepší ochranou je Repelent PREDATOR, který je vyroben v České republice. Naše repelenty jsou speciálně vyvinuty pro místní druhy komárů a poskytují spolehlivou ochranu po dlouhou dobu. Nezapomeňte si jej přibalit na každý výlet do přírody!

Co říká věda o podzimních komárech?

Nedávná vědecká studie Oldřicha Šebesty a Ivana Gelbiče zaměřená na výskyt komárů v oblasti jihovýchodní Moravy, Slovenska a Rakouska odhalila zajímavé skutečnosti:

  1. Neobvyklá situace: V roce 2014 vědci zaznamenali masivní výskyt komárů až do poloviny října, což je velmi neobvyklé. Tehdy bylo zachyceno téměř 10 000 jedinců na past za den.
  2. Dominantní druh: Převládajícím druhem byl Aedes vexans, který tvořil 99,8 % všech zachycených komárů. Tento druh je známým přenašečem hned několika patogenů.
  3. Klimatické změny: Studie naznačuje, že v důsledku globálního oteplování můžeme v budoucnu očekávat častější podzimní kalamity komárů.
  4. Bohatá biodiverzita: V České republice bylo dosud identifikováno 45 druhů komárů, z nichž 39 se vyskytuje na Moravě. Jihovýchodní Morava patří k oblastem s nejvyšším výskytem komárů v celé zemi.
  5. Nové hrozby: Byly zjištěny i nové druhy komárů, včetně invazivního druhu Aedes albopictus, který působí vážné problémy v jižní Evropě.
  6. Zdravotní rizika: Komáři v této oblasti jsou přenašeči několika virů a nemocí, včetně již zmíněného viru Tahyňa, ale také viru západonilské horeřky (West Nile virus) a viru Usutu. Byl u nich také izolován parazitický červ Dirofilaria repens.

Vzhledem k těmto zjištěním je důležité nepodceňovat ochranu proti komárům ani v podzimním období. Použití účinného repelentu je jednoduchou, ale účinnou prevencí proti nepříjemným následkům bodnutí komárem.

Užijte si podzimní přírodu bez obtěžování komáry a zdravotních rizik s tím spojených. Vybavte se kvalitním českým repelentem PREDATOR a užívejte si bezstarostné výlety!